1. Parsakaali ja muut kaalit

Tutkijat ovat nimenneet yhdeksi parsakaalin tärkeäksi aineeksi sulforafaanin. Sillä on alustavasti havaittu itsenäinen syöpäsolujen jakautumista hidastava vaikutus.

2. Tummanvihreälehtiset vihannekset

Pinaatin, lehtikaalin, romainesalaatin ja muiden tummanvihreiden salaattikasvien käyttö näyttää olevan yhteydessä yläruuansulatuskanavan syövän normaalia pienempään riskiin. Alustavasti näiden on todettu myös hidastavan syöpäsolujen jakautumista rinta-, keuhko-, mahalaukun ja ihosyövässä.

3. Sipulikasvit

Runsas käyttö pienentää tutkimusten mukaan mahalaukun ja suolistosyövän ja mahdollisesti eturauhassyövän riskiä. Erityisesti valkosipulin runsas käyttö liittyy pienentyneeseen suolistosyövän riskiin.

4. Porkkana

Karotenoideja, kuten beetakaroteenia, sisältävät kasvikset ja hedelmät vähentävät yläruuansulatuskanavan ja keuhkosyövän vaaraa. Beetakaroteeni imeytyy paremmin kypsennetystä porkkanasta.

5. Kurpitsa

Kurpitsat sisältävät runsaasti karotenoideja ja luultavasti suojaavat samoilta syöviltä kuin porkkanatkin.

6. Tomaatti

Tomaatin lykopeenilla on ajateltu olevan syöpäterveyttä edistäviä vaikutuksia. Niillä miehillä, jotka saavat ravinnostaan eniten lykopeenia, on havaittu pienempi riskiä sairastua eturauhassyöpään kuin niillä, jotka syövät sitä vain vähän. Suosi tomaattia kypsennettynä.

7. Omena

Tuoreen koostetutkimuksen mukaan omena pienentää keuhkosyövän riskiä ja mahdollisesti suolisto- ja rintasyöpäriskiä.

8. Viinirypäleet

Viinirypäleet sisältävät polyfenolista yhdistettä, resveratrolia. Erityisesti suolistosyövässä ensimmäiset resveratrolitutkmukset ovat olleet lupaavia.

9. Sitrushedelmät

Sitrushedelmät saattavat suojata ruokatorven ja mahalaukun syövältä, ja on saatu viitteitä, että ne voivat myös pienentää hiukan virtsarakon syövän ja rintasyövän riskiä.

10. Kirsikka

Yhdysvaltalaisen syöpätutkimuslaitoksen AICR:n mukaan kirsikoiden terpeenit voivat teoriassa ehkäistä syöpää, mutta vahvaa näyttöä ei toistaiseksi ole.

11. Mustikka, puolukka, vadelma, mansikka, herukat ja muut marjat

Jos marjojen kaikki fenoliset yhdisteet eli polyfenolit lasketaan yhteen, mustikassa niitä on eniten. Yleisesti ottaen marjoissa on kaksi kertaa niin paljon kuitua kuin hedelmissä. AICR:n mukaan marjat ja hedelmät saattavat suojata yläruuansulatuskanavan syövältä ja keuhkosyövältä.

12. Soija, pavut, herneet sekä palkokasveja sisältävät elintarvikkeet

Pavut voidaan liittää ainakin pienentyneeseen suolistosyövän riskiin, koska ne sisältävät hyvin runsaasti kuitua. Soija suojaa uusimpien tutkimuskoosteiden mukaan rintasyövältä jo siihen sairastuneita, ja AICR:n mukaan soija todennäköisesti suojaa myös suolistosyövältä.

13. Pähkinät ja mantelit

Uusien tutkimuskoosteiden mukaan jo 4 kertaa viikossa nautittu noin 30 gramman pähkinäannos pienentää syöpäkuoleman vaaraa.

14. Runsaasti kuitua sisältävät viljat

Useiden tutkimusten mukaan täysjyväviljat pienentävät yleisesti syövän ja erityisesti suolistosyövän riskiä.

15. Pellavansiemenet

Pellavansiemenet sisältävät poikkeuksellisen paljon lignaania, jolla on alustavissa tutkimuksissa havaittu syöpäsolujen kasvua estävää vaikutusta erityisesti rinta- ja eturauhassyövässä.

Lähde: Reijo Laatikainen ja Timo Joensuu: Syö hyvin, voi paremmin – Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena (Kirjapaja).

Artikkeli 28.3.2017 Iltasanomat